Moody's zlepšila výhľad amerického bankového systému na stabilný

29.05.2013 Celý región

New York 28. mája (TASR) - Ratingová agentúra Moody's dnes upravila výhľad amerického bankového systému smerom nahor, z negatívneho na stabilný. Svoje rozhodnutie odôvodnila "neustálym zlepšovaním prevádzkového prostredia a znížením rizika negatívneho vplyvu americkej ekonomiky na banky v krajine". Vyplýva to zo správy, ktorú dnes Moody's zverejnila na svojej internetovej stránke.

Agentúra zároveň predpovedá, že tempo rastu hrubého domáceho produktu (HDP) Spojených štátov sa bude v rokoch 2013 a 2014 pohybovať v rozmedzí od 1,5 % do 2,5 % a miera nezamestnanosti bude postupne klesať smerom k hranici 7 %.

Podľa Moody's udržateľný rast HDP a zlepšovanie podmienok na trhu práce pomôžu bankám dosiahnuť dobré hospodárske výsledky. Navyše, finančné ústavy v USA sú vďaka redukcii nákladov na úvery a obnoveniu kapitálových rezerv v lepšej pozícii ako v minulosti, čím sú odolnejšie voči prípadnému zhoršeniu situácie v americkej ekonomike.

Nízke úrokové sadzby sú hlavným faktorom, ktorý ovplyvní výsledky amerických bánk v nasledujúcich 12 až 18 mesiacoch. Nízke úroky totiž podporujú rast zamestnanosti v súkromnom sektore, ktorý dokáže nahradiť aj úbytok miest v štátnej správe, aj keď na druhej strane majú v krátkodobom a strednodobom časovom horizonte negatívny vplyv na zisky bánk z úrokov, dodáva Moody's.
 

Vyberte región